Infants i adolescents poden trobar-se amb certes dificultats psicològiques que alterin la seva estabilitat emocional i fins i tot bloquegin el seu desenvolupament.
Quan els pares se’n adonen, sovint intenten ajudar-los de la millor manera que saben, però en moltes ocasions els resultats no són prou satisfactoris. El psicòleg infantojuvenil s’encarrega de l’estudi del comportament del nen, des de la seva infància fins l’adolescència, centrant-se en el desenvolupament físic, motor, cognitiu, perceptiu, afectiu i social. És per aquest motiu que l’especialista pot proporcionar-li les eines i els recursos que necessita per a la seva millora emocional.
Quin és el procés de teràpia?
1ª fase: Avaluació
La primera etapa consisteix en identificar què li passa al nen o jove i què li està ocasionant la situació problemàtica.
S’inicia amb una entrevista amb els pares per obtenir tota la informació rellevant i després es fan entre dos i quatre sessions d’exploració amb ell. Posteriorment es realitza una cita de devolució de la informació amb els pares on s’explica la proposta de tractament.
2ª fase: Tractament
Amb el diagnòstic i els objectius terapèutics establerts, s’inicia el tractament amb una sessió setmanal per a poder, més endavant, distanciar les sessions a cada quinze dies.
3ª fase: Seguiment
Quan els resultats obtinguts del tractament són satisfactoris, es realitzen sessions de control, cada mes i mig aproximadament, per tal de mantenir els canvis obtinguts i aconseguir la finalització del procés terapèutic.
Què diagnostiquem i tractem?
- Tristesa
- Ansietat
- Problemes de conducta
- Impulsivitat
- Agressivitat
- Adaptació a situacions estressants: pèrdues, dol, divorci.
- Timidesa
- Malsons
- Baixa autoestima
- Estrès postraumàtic
- Pors
- Dificultat en les habilitats socials
- Trastorn per dèficit d’atenció amb i sense hiperactivitat
Unitat especialitzada en Trastorns Generalitzats del Desenvolupament
- Autisme
- Síndrome d’Asperger
- Trastorn General del Desenvolupament no especificat.